TOP 5 DANIA MALTAŃSKIE
#1 Aljotta
Klasyczną zupę dostaniemy w każdej restauracji. Niegdyś popularna była w czasie Wielkiego Postu, gdy nie można było jeść mięsa. Wywar przyrządzano na całej rybie wraz z głową i ogonem. Tylko wtedy zupa miała mieć właściwy sobie smak i aromat.
Wyświetl ten post na Instagramie.
#2 Timpana
Zapiekanka makaronowa gotowana na wywarze z wcześniej gotowanego mięsa lub ryb. Przekładana serem, mięsem, pomidorami, jajkami. Zapiekankę kupimy nawet w pastizzerii, ale nie warto, ponieważ powinno się ją jeść świeżo przygotowaną, aby docenić jej walory smakowe.
Wyświetl ten post na Instagramie.
#3 Bragioli
Wołowe lub cielęce zrazy podawane klasycznie z nadzieniem mięsnym, często także z jajkiem, dodatkiem marchewki lub oliwek. Podawane z zielonym groszkiem i gęstym sosem oraz posypane pietruszką.
Wyświetl ten post na Instagramie.
#4 Spnotta
Tę niezwykle popularną na Malcie rybę jada się przez cały rok. W Polsce znana jako labraks lub okoń morski podawana jest na wyspach najczęściej z dodatkiem gotowanych lub grillowanych warzyw, świeżych sałatek i frytek. Warto jej spróbować pieczonej w soli morskiej z dodatkiem sosu pomidorowego z kaparami i oliwkami.
#5 Qarabagħli mimli bil-Laħam
Rodzaj niewielkiej cukinii o okrągłym kształcie wypełnionej nadzieniem z mięsa mielonego. Zapiekaną w piekarniku potrawę podaje się zależnie od gustu polaną sosem, z dodatkiem pieczonych ziemniaków lub jedynie posypaną serem.
Wyświetl ten post na Instagramie.
SPODOBAŁO CI SIĘ TO ZESTAWIENIE?
UDOSTĘPNIAJ JE DO WOLI KORZYSTAJĄC Z OPCJI „PODZIEL SIĘ”.