SPIS TREŚCI
TOP 5 LOKALNE PRODUKTY
#1 Kunserva
Ciepłe pieczywo namoczone w lokalnej oliwie i posmarowane pastą z pomidorów zwaną kunservą to doskonały początek każdej maltańskiej uczty. Pasta ma silne właściwości antyoksydacyjne. Najsmaczniejsze przetwory własnej produkcji kupimy w gospodarstwie agroturystycznym i winnicy Ta‘ Mena Estate na Gozo.
Wyświetl ten post na Instagramie.
#2 Dżemy i przetwory
Będąc na Malcie warto skosztować dżemu z opuncji, granatów, figi lub lokalnych cytrusów. Ich słodycz jest warta grzechu. Równie smaczne są przetwory warzywne. Pasta z ostrej papryki oczyszczająca zatoki, przetwory z oliwek, bakłażanów oraz karczocha.
Wyświetl ten post na Instagramie.
#3 Miód
Maltańskie pszczoły miodne od wieków produkują ceniony ze względu na swoje zdrowotne właściwości miód. Miejscowi polecają go na wzmocnienie odporności oraz problemy z górnymi drogami oddechowymi.
Wyświetl ten post na Instagramie.
#4 Syropy i likiery
Lokalne likiery owocowe są bardzo słodkie. Podaje się je zwykle na zakończenie posiłku. Najpopularniejsze produkowane są z cytryny i opuncji. Koniecznie zaopatrzmy się też w słoiczek syropu z karobu, czyli melasy z chleba świętojańskiego, którą można podawać na słodko lub słono z ostrymi serami.
#5 Sól i oliwa
Pozyskiwana naturalnym sposobem sól z Gozo to nie tylko przyprawa przywieziona z wakacji, lecz także naturalny lek ceniony przez osoby cierpiące na choroby skóry. Tutejsza oliwa z kolei to zarówno podstawowy składnik w śródziemnomorskiej kuchni, jak i wysokiej jakości naturalny kosmetyk.
Wyświetl ten post na Instagramie.
SPODOBAŁO CI SIĘ TO ZESTAWIENIE?
UDOSTĘPNIAJ JE DO WOLI KORZYSTAJĄC Z OPCJI „PODZIEL SIĘ”. 👇