SPIS TREŚCI
TOP 5 MUSISZ SPRÓBOWAĆ (MUST TRY)
#1 Maltese platter (Antipasti)
Lokalne antipasti zwane często maltańskim talerzem stanowią m.in. kiełbaski, wędliny długo dojrzewające, świeże i suszone pomidory, świeży serek ġbejna skropiony oliwą i posypany bazylią, suszony serek ġbejna najczęściej z dodatkiem pieprzu, galletti z bigillą, kunserwa, lokalna oliwa oraz ciepłe pieczywo.
Wyświetl ten post na Instagramie.
#2 Fenek
Fenek, czyli królik to wręcz narodowa potrawa Malty. Przygotowuje się go na wszystkie możliwe sposoby, ale najpopularniejszy jest duszony w sosie na bazie wina, piwa, szampana lub we własnym sosie. Wariacji jest tyle, ile restauracji i kucharzy.
Wyświetl ten post na Instagramie.
#3 Ravioli
Ravioli to nic innego jak pierożki z serkiem rikotta, które podaje się polane sosem pomidorowym i posypane parmezanem. Popularne są także ravioli z mięsem wołowym, pieczarkami, szpinakiem, a nawet krewetkami.
Wyświetl ten post na Instagramie.
#4 Lampuki
Popularną na Malcie rybę doradę podaje się smażoną, pieczoną w soli, z grilla oraz w tarcie ze szpinakiem i oliwkami. Sezon na lampuki trwa od sierpnia do grudnia i w tym czasie najczęściej spotkamy to danie w restauracyjnych kartach.
Wyświetl ten post na Instagramie.
#5 Kusksu
Tradycyjna, gęsta maltańska zupa z bobem, zielonym groszkiem i makaronem kusksu podawana często ze świeżym serkiem ġbejna i posypana obficie parmezanem. To sycące danie popularne jest w maltańskich domach szczególnie zimą.
Wyświetl ten post na Instagramie.
SPODOBAŁO CI SIĘ TO ZESTAWIENIE?
UDOSTĘPNIAJ JE DO WOLI KORZYSTAJĄC Z OPCJI „PODZIEL SIĘ”. 👇