TOP 5 SMAKI MALTAŃSKIEJ ULICY (STREET FOOD)
#1 Pastizzi
Kawa i pastizzi to najpopularniejszy zestaw na maltańskie śniadanie w lokalnym barze. Klasyczne nadzienie pasztecików składa się z pasty z zielonego groszku lub lokalnego sera rikotta. Zdarzają się także pastizzi z nutellą lub kurczakiem, ale one nie mają nic wspólnego z tradycją.
Wyświetl ten post na Instagramie
#2 Kinnie
Kinnie to popularny maltański bezalkoholowy napój. Swój słodko-gorzki smak zawdzięcza pomarańczom chinotto. Napój doskonale gasi pragnienie w czasie upalnego, lata a najlepiej smakuje schłodzony.
#3 Ħobż biż-Żejt
Chleb skropiony dobrą lokalną oliwą, posmarowany kunservą, lub roztartymi świeżymi pomidorami to baza, na której można zakończyć, ale często dodaje się także tuńczyka i warzywa (zależnie od upodobań) oraz świeży ser i kapary. To prosta i smaczna przekąska.
Wyświetl ten post na Instagramie.
#4 Cisk
Maltańskie jasne pełne piwo Cisk znajdziemy na każdej sklepowej i barowej półce. Warto skosztować lokalnego specyfiku i ocenić jego szlachetność. Na rynku dostępne są także wersje Radler.
Wyświetl ten post na Instagramie
#5 Qassatat
Qassatat to bułeczki z różnymi wariantami farszu. Najpopularniejsze są te nadziane rikottą, w bogatszej wersji wzbogacone bobem i rodzynkami. Równie smaczne są qassatat ze szpinakiem i tuńczykiem, a nawet ryżem i wołowiną. Kupimy je w każdej pastizzerii.
Wyświetl ten post na Instagramie.
SPODOBAŁO CI SIĘ TO ZESTAWIENIE?
UDOSTĘPNIAJ JE DO WOLI KORZYSTAJĄC Z OPCJI „PODZIEL SIĘ”. 👇