Malta i Gozo słyną ze smacznych przetworów owocowo-warzywnych.
Dowiedz się czego warto spróbować będąc na wyspach.
Prezentujemy zdjęcia lokalnych produktów z różnych miejsc na Gozo.
Jedną z wielu rzeczy, które warto spróbować będąc na Malcie i Gozo są tutejsze przetwory. Lokalne przysmaki wytwarzane z rosnących w śródziemnomorskim słońcu warzyw i owoców są bardzo smaczne. Wśród nich znajdują się legendarne wręcz dżemy owocowe, likier z opuncji i cytrusów, kunservy z pomidorów, miody, suszone pomidory, serki kozie, wina i wiele więcej.
Zaprezentujemy niektóre z produktów wytwarzanych na Gozo. Łączymy tutaj zdjęcia wykonane w gospodarstwie agroturystycznym Ta’ Mena Estate, kilka ujęć z bazarku, który odbywa się co sobotę na parkingu college’u w Victorii i sklepu Lighthouse w Xaghra oraz swoistej hurtowni Vini e Capricci w Xewkija na Gozo. Do gospodarstw agroturystycznych warto wybrać się z dziećmi. Czekają tam na nie przyjaźnie nastawione zwierzaki. Nie mogliśmy się oprzeć i dodaliśmy tu kilka portretów.
A po świeże warzywa idziemy na sobotni poranny bazar lub do wiejskiego sklepu.
Na Gozo jest kilka miejsc, w których można kupić lokalne produkty. Znajdziemy tam wszystko.
W oddzielnych wpisach podpowiadamy gdzie kupić dobre ryby na Gozo, świeży chleb z piekarni, lokalną ftirę i inne przysmaki, których warto skosztować podczas wizyty na Gozo.
Zapraszamy do dyskusji w komentarzach.
Spodobał Ci się nasz tekst?
Udostępniaj go do woli korzystając z opcji „Podziel się”. 👇