TOP 5 DESERY MALTAŃSKIE
#1 Mqaret
Smażone na głębokim tłuszczu ciastka w kształcie rombu z nadzieniem daktylowym kupimy na straganach ulicznych, ale najlepiej smakują w restauracji przygotowane na świeżym tłuszczu i podane z lodami waniliowymi. W Valletcie skosztujemy ich w Nenu The Artisan Bakery.
Wyświetl ten post na Instagramie.
#2 Kannoli
Maltańskie kannoli wypełnione są lokalną odmianą sera riccotta zwanego na wyspach irkottą. Kruche ciastko w kształcie rurki ze słodkim serkiem i kandyzowanymi owocami najlepiej spróbować w cukierni, w której podaje się je świeże. Nie powinny być starsze niż 24h. Kupujmy tam, gdzie dostaniemy taką gwarancję lub zjedzmy kannoli z kremem czekoladowym.
Wyświetl ten post na Instagramie.
#3 Qubbajt
Tradycyjny maltański nugat to nieodłączny element każdej festy i wydarzenia na świeżym powietrzu. Możemy wybierać między jasnym (kruchym) i ciemnym (twardym) nugatem. Najbardziej popularne są nugaty z Ta‘ Pavia Confectionery.
Wyświetl ten post na Instagramie.
#4 Qagħaq tal-għasel
Popularne maltańskie obwarzanki w nazwie zawierają słowo „miód“, ale próżno szukać go w składzie tego ciastka. Nadzienie stanowi przede wszystkim melasa lub złocisty syrop oraz anyż i starte skórki cytrusów, co w połączeniu daje charakterystyczny smak. Warto spróbować tych z Publius Cutajar Parruccan Confectionery.
Wyświetl ten post na Instagramie.
#5 Pudina tal-ħobż
Bardzo dobry deser, który przypadnie do gustu osobom nie przepadającym za zbyt słodkimi łakociami. Najsmaczniejszy ciepły pudding chlebowy podany z dodatkiem lodów waniliowych zjemy w restauracji Ta‘ Philip na Gozo.
Wyświetl ten post na Instagramie.
SPODOBAŁO CI SIĘ TO ZESTAWIENIE?
UDOSTĘPNIAJ JE DO WOLI KORZYSTAJĄC Z OPCJI „PODZIEL SIĘ”. 👇