1. Kuchnia Malty to mieszanka wpływów brytyjskich, włoskich i śródziemnomorskich.
2. Prezentujemy najpopularniejsze maltańskie dania.
3. Będąc na Malcie i Gozo spróbuj koniecznie lokalnej kuchni!

Gdy pierwszy raz lecieliśmy na Maltę wiedzieliśmy, że popularnym daniem na wyspach jest Fenek, czyli królik. Duszony. Z ziemniakami. Soczysty i aromatyczny. Smak królika jest nam znany całkiem dobrze, więc wiedzieliśmy doskonale czego się po króliku spodziewać, aczkolwiek zawsze są regionalne nowinki, smaczki, które zdecydowanie wpływają na smak potrawy. Na Fenku jednak menu maltańskie się nie kończy, a wręcz zaczyna.

Maltańczycy zasługują na szacunek za to, że mimo tylu wpływów zewnętrznych udało im się zachować własną, maltańską kuchnię. Oczywiście mnóstwo tu brytyjskich czy arabskich akcentów, ale maltańskie dziedzictwo kulinarne ciągle jest żywe i dostępne nie tylko w zamkniętych maltańskich domach. Warto więc zapamiętać poniższe nazwy:

Fenek – królik, najczęściej duszony z warzywami, aczkolwiek pieczony również (to właśnie Fenek jest na zdjęciu głównym wpisu).

Soppa tal-armla – t.zw. „wdowia zupa” z drobno pokrojonych białych i zielonych warzyw podawana z dodatkiem koziego sera. Poniżej filmik, na którym panie gotują taką zupę.

Timpana – zapiekanka makaronowa gotowana na wywarze z wcześniej gotowanego mięsa lub ryb. Przekładana serem, mięsem, pomidorami, jajkami. Często do tej zapiekanki dodaje się francuskie ciasto. Ile gospodyń, tyle dodatków. Jedliśmy nawet tylko z pomidorami.

Aljotta – delikatna zupka rybna przypominająca z wyglądu rosół.

Minestra – gęsta zupa z wielu grubo pokrojonych rodzajów warzyw, fasolą i kluskami. Raczej to nie jest zupa na upalne popołudnie. Włosi mają Miniestrone a Maltańczycy Minestrę.

Kawlata – warzywna zupa przygotowana na regionalnych kiełbasach i chudej wieprzowinie. Nie podaje się tego mięsa do zupy. Jest ważne tylko jako baza do wywaru, aczkolwiek co dom to zwyczaje:-)

Mqarrun fil-forn – zapiekanka podobna do Timpany, można powiedzieć, że to jej nieco prostsza wersja.

Ross fill-forn – kolejna wariacja a’la Timpana, tylko zamiast makaronu bazą jest ryż. Ryż zapiekany jest z mięsem mielonym z dodatkiem szafranu. Bardzo smaczne.

Lampuki – popularna na Malcie ryba dorada. Podaje się ją na wszystkie sposoby. Smażoną, pieczoną, z grilla, w tarcie ze szpinakiem i oliwkami.

Hobz biz-zejt – chleb maltański z oliwą.

Mqaret – ciasteczka, które kupimy na każdej ulicy. Smażone na głębokim tłuszczu ciastka z nadzieniem z daktyli. Przyprawia się je anyżkiem. Najlepiej jeść jeszcze na ciepło.

Kannoli – chrupiące rurki z serem ricotta i owocami.

Prinjolata – ciasteczka z orzeszkami piniiowymi.

Kwarezimal – ciasto migdałowe z miodem i pistacjami.

Figolli – wielkanocne słodkie ciasteczka z migdałowym nadzieniem polane kolorowym lukrem.

Kinnie – słodko-gorzki napój o bursztynowym kolorze. Goryczki nadają mu pomarańcze chinotto. To świetna kompozycja smakowa na upał.

Z pewnością niejedna gospodyni dodałaby tu jeszcze mnóstwo innych potraw, ale te najbardziej popularne i typowe dla Malty wymieniliśmy, zatem przeglądając kartę menu będzie można już mniej więcej zorientować się co dostaniemy na talerzu. Rybę, mięso, zupę, makaron czy ryż. Smacznego!

  • Hej, to przekąska dobra do piwa na przykład:-) Krakersy lub kruche ciasteczka w pastą z fasoli lub bobu. Smacznego!

  • Witam. Polecamy lekturę wpisów z kategorii: KUCHNIA. Pozdrawiam!

X